Fokus på allergi

Allergi som fokus område i klinikken

Hvad er allergi
Du kan få allergi, hvis kroppen udsættes for stoffer, den ikke bryder sig om. Det kan være stoffer, som ikke før har givet problemer, og som andre mennesker godt kan tåle.
Dit immunforsvar vil dog opfatte stofferne som en potentiel fare, der skal bekæmpes. Du kan derved opleve, at næsen bliver stoppet, øjnene klør eller dine tårer løber. Du kan også opleve, at det svier i luftvejene, og at det bliver svært at trække vejret. Hvis det er noget, du har spist, kan du opleve, at svælget begynder at klø.

Der findes rigtig mange forskellige typer allergi, men man kan generelt inddele dem i tre kategorier.

1. kontakt allergi
2. fødevareallergi
3. luftvejsallergi

Hvad fremkalder allergi
Af stoffer, som kan fremkalde kontaktallergi, er oftest nikkel.
Af fødevarer, er det ofte æg, mælk, nødder og citrusfrugter, der kan fremkalde allergisk reaktion.
De fire vigtigste allergifremkaldende stoffer i luften er husstøvmider, pollen, kæledyrs hudskæl og hår og sporer fra skimmelsvampe.

Hyperreaktivitet
Allergikere har ofte slimhinder, som let irriteres af tobaksrøg, forurening og parfume. Dette er dog ikke allergi, men relateret til mængden af de irriterende stoffer.

Hvad kan der gøres
Det er vigtigt, at du fortæller din læge om dine symptomer – hvornår, hvor og hvordan dine symptomer er. Herefter kan der tilrettelægges et udredningsprogram med f.eks. hudprøver, blodprøver og udåndingsprøver.

Vigtigst er det, at du undgår at udsætte dig for det, du ikke kan tåle. Det kan dog være svært f.eks. at undgå pollen om foråret, og derfor er det muligt at få medicinsk behandling, som kan lindre symptomerne. Der gives ofte antihistaminer som behandling.