Børnesår

Hvad er børnesår ?
Børnesår er infektion i hudens øverste lag. Årsagen er bakterier som streptokokker og stafylokokker. Personer i alle aldersgrupper kan få børnesår.
Som navnet antyder, er infektionen hyppigst hos børn. Børn med atopisk eksem (børneeksem) er særlig udsatte for at få børnesår, som så kan forværre eksemet.

Smitter børnesår ?
Ja. Blærer, sår og sårskorper er fyldt med bakterier. Ved kropslig kontakt overføres smitten let fra person til person. Børn smittes ved berøring af hinanden under leg og ved brug af fælles legetøj, vaskeklude og håndklæder. Små epidemier af børnesår er derfor almindelige i vuggestuer og børnehaver, specielt om sommeren med let påklædning og fugtig hud.

Hvor findes sårene ?
Bakterier trives godt, hvor der er fugtighed. Derfor ses børnesår hyppigst ved mund og næse. Sårene kan dog forekomme over hele hudoverfladen.

Hvordan ser det ud ?
Først ses en eller flere røde pletter, som i løbet af få dage bliver til blærer, som brister og efterlader væskende sår.
Der dannes skorper, som typisk er honninggule. De angrebne områder er lidt ømme og måske kløende. Børnesår kan brede sig til større hudområder, men der kommer kun undtagelsesvis feber og andre tegn på komplikationer.

Behandling
I de fleste tilfælde behandles med antibakteriel salve eller creme, som lægen skriver recept på. Det er vigtigt forsigtigt at fjerne skorperne, dels fordi de er fyldt med bakterier, dels for at salven kan nå til de bakterier, som trives under skorperne. Løstsiddende skorper fjernes med pincet. Eventuelle fastsiddende skorper blødgøres først med en tot vat, fugtet med postevand. Udbredte infektioner behandles med antibiotika givet som tabletter eller i flydende form, samtidig med at man fjerner løse skorper. Med effektiv behandling falder børnesår til ro i løbet af en uge.

Hvordan begrænses smitten ?
Så længe der er væskende sår og skorper, må småbørn ikke komme i institution. Større børn må godt komme i skole og institution, når de er gamle nok til at forstå almindelige regler om hygiejne.
Vaskeklude og håndklæder skal vaskes efter brug, og de bør ikke anvendes af andre familiemedlemmer. Brug eventuelt papirhåndklæder. Ved udbredte infektioner skiftes barnets sengelinned dagligt. Ved infektion i ansigtet skiftes pudebetræk hver dag. Legetøj og andre genstande, barnet er i kontakt med, bør vaskes hyppigt.

Niels Kren Veien
Speciallæge, dr.med.
Revideret september 2009

Kilde: Patientvejledningen 2010