Condylomer eller kønsvorter er en sygdom, der kan overføres ved sex eller anden tæt kontakt mellem hud og slimhinder. Sygdommen skyldes et vortevirus Human papilloma virus, hvoraf der findes forskellige typer.

Kondylomer er en af de mest udbredte seksuelt overførte sygdomme i Danmark. Den optræder især hos unge i 15-30-års alderen.

Symptomer
Kondylomer er små, vortelignende knopper, der sidder enkeltvis eller i grupper på kønsdelene eller ved endetarmen. De kan undertiden være svære at få øje på.

Hvor lang tid går der, inden man får symptomer ?
Tiden fra smitte, til der er synlige kondylomer, er lang – oftest flere måneder. Kondylomvirus kan også være til stede i flere år, før der kommer synlige forandringer.

Kan man have kondylomer uden at vide det ?
Da kondylomer som regel ikke giver gener, opdages de hyppigt ved en tilfældighed. Det betyder, at mange har små kondylomer uden at vide det og derfor uvidende fører smitten videre.

Forsvinder kondylomer af sig selv ?
Kondylomer kan forsvinde af sig selv på samme måde som hånd- og fodvorter, der skyldes andre typer af Human papilloma virus, men det kan tage lang tid (år). Det er kroppens immunapparat, der bekæmper virusinfektioner.

Er det farligt ?
Visse typer af Human papilloma virus har betydning for udvikling af kræft i livmoderhalsen. Dette gælder dog for andre virustyper end dem, der er årsag til kondylomer. Der er således ingen direkte sammenhæng mellem kondylomer og livmoderhalskræft (cervix cancer).

Smitter kondylomer ?
Ja, ligesom alle andre vortevirus smitter kondylomvirus ved tæt kontakt mellem hud og slimhinder.

Behandling
Behandling mod kondylomer kan være langvarig. Nedenfor er nævnt nogle af de metoder, der anvendes.

Pensling med podofyllin en gang om ugen hos lægen. Podofyllin hæmmer virus, men kan virke ætsende og skal derfor vaskes af efter nogle timer.

Podofyllotoksinopløsning påføres 2 gange om dagen 3 dage i træk af patienten selv. Efter 4 dages pause kan behandlingen gentages.

Imiquimod creme er en nyere behandling, som smøres på 3 gange om ugen af patienten selv.

Bivirkninger
Der kan opstå irritation, rødme og kløe på de områder, som behandles. Behandling med de anførte lokale midler anvendes ikke til gravide, da der i sjældne tilfælde kan opstå fosterskader. Kondylomer kan også fjernes ved frysning eller kirurgisk behandling, evt. med laserstråler.

Forebyggende vaccine
En ny godkendt vaccine mod livmoderhalskræft Gardasil/Cervarix beskytter også mod kondylomer. Vaccinen skal gives 3 gange over 6 måneder. Alle 12-årige piger vil fremover blive tilbudt vaccination med Gardasil/Cervarix hos den praktiserende læge. Det vil i løbet af nogle år betyde, at risikoen for at blive smittet med kondylomer falder markant hos begge køn. Bed din læge om vejledningen om børnevaccinationer, hvor denne vaccine er beskrevet mere detaljeret.

Kan man hindre smitte ?
Human papilloma virus er ofte mere udbredt end de synlige kondylomer. Virus kan ligge latent eller sovende i slimhinden en periode for så pludselig at blive aktiv og resultere i kondylomer. Derfor kan det være svært at beskytte sig mod smitte med disse virustyper.
Hvis man altid bruger kondom, vil risikoen for smitte reduceres betydeligt.

Er der risiko ved graviditet ?
Kondylomer kan være sværere at behandle under graviditet. De kan også vokse i denne periode, men de har ingen indvirkning på forløbet af graviditeten.

Er der risiko ved fødslen ?
Hvis der på fødselstidspunktet er Human papilloma virus i fødselskanalen, kan barnet smittes. Dette kan være årsag til små vorter omkring endetarmen og langt sjældnere i svælget hos små børn. Der kan gå måneder til år, før kondylomerne dukker op hos børnene. Kondylomer hos børn kan derfor ikke isoleret set tages som udtryk for seksuelt misbrug.

Skal man til kontrol efter behandling ?
Normalt skal man ikke gå til kontrol efter endt behandling. Det anbefales, at kvinder fremover følger de regelmæssige undersøgelser for kræft i livmoderhalsen.

Carsten Sand
Overlæge, dr.med.
Revideret september 2009

Kilde: Patientvejledningen 2010