HPV-VACCINATION

Hpv-vaccination anbefales til alle piger/kvinder og til alle drenge og mænd uanset alder.

HPV-vaccination mod livmoderhalskræft+kræft i skede, ydre kønsdele, mandler, tungerod og endetarm) anbefales til alle piger/kvinder uanset alder og til alle drenge og mænd.

Læs mere under menupunktet HPV-vaccination til alle piger og kvinder og alle drenge og mænd op til 60 års alderen.

HPV-vaccination anbefales til alle raske voksne kvinder og mænd, og specielt til kvinder og mænd og børn, der har svækket immunforsvar, eksempelvis som HIV-smittede, nyre-, lunge- eller hjertetransplanterede, samt personer, som får medicin, der undertrykker deres immunforsvar, det er typisk medicin i forbindelse med behandling for visse såkaldte autoimmune sygdomme som visse gigtsygdomme af forskellig art samt personer, som får kemoterapi.

Læs mere om HPV-vaccinationerne under “Børneundersøgelser inkl. HPV-vaccination”, herunder pris + interval mellem de ialt 3 HPV-vaccinationer.

HPV-vaccinationen er en del af børnevaccinationsprogrammet (og dermed gratis) for piger, der er fyldt 12 år og indtil de er fyldt 15 år.

HPV-VACCINATION

Er du usikker på, hvorvidt du skal lade dit barn vaccinere imod HPV?

Følg nedenstående links med henblik på at få sundhedsstyrelsens anbefalinger og information fra førende eksperter på området:

HPV-vaccination

Video1:

Morten Frisch

Overlæge, dr.med., ph.d.,
forsker i HPV-relaterede sygdomme,
Statens Serum Institut

Video2:

Pernille Tine Jensen

Overlæge, ph.d., forskningslektor, Gynækologisk Obstetrisk Afdeling,
Odense Universitetshospital

Video3:

Michael Dupont

Alment praktiserende læge,
Næstformand i Lægeforeningen

HPV-VACCINATION TIL ALLE VOKSNE

HPV-vaccination mod livmoderhalskræft+kræft i skede, ydre kønsdele, mandler, tungerod og endetarm) anbefales til alle piger/kvinder uanset alder (op til 60 år) og til alle drenge og mænd (op til 60 år).

Livmoderhalskræft skyldes infektion med såkaldt HPV, humant papilloma virus. Der er flere undertyper af HPV, det er kun nogle af undertyperne, som kan give livmoderhalskræft, kræft i skede, ydre kønsorganer, mandler, tungerod og endetarm. Man regner med, at langt de fleste kvinder og mænd på et tidspunkt i deres liv bliver smittet med HPV.

HPV-vaccination anbefales nu til alle kvinder og mænd, der er i risiko for at pådrage sig HPV-infektion, d.v.s. seksuelt aktive kvinder og mænd, uanset alder op til 60 år.

HPV-vaccination anbefales særligt til alle kvinder, som har fået foretaget keglesnit pga celleforandringer eller som tidligere har fået konstateret HPV-infektion.

HPV-vaccination anbefales til særligt alle kvinder som mænd som børn, der har svækket immunforsvar, eksempelvis som HIV-smittede, nyre-, lunge- eller hjertetransplanterede, samt personer, som får medicin, der undertrykker deres immunforsvar, det er typisk medicin i forbindelse med behandling for visse såkaldte autoimmune sygdomme som visse gigtsygdomme af forskellig art samt personer, som får kemoterapi.

HPV-vaccination kan ikke gives til gravide, da man endnu ikke ved, om den påvirker fostret pga manglende erfaring.

HPV-vaccination kan gives til ammende mødre.

Læs mere om HPV-vaccinationerne under “Børneundersøgelser inkl. HPV-vaccination”, herunder pris + interval mellem de ialt 2 eller 3 HPV-vaccinationer.

VACCINATION MOD HPV MED CERVARIX (tilbuddet gælder alle piger, der modtager den 1. HPV-vaccination den 01. februar 2016 eller senere)
Vaccination mod HPV med Cervarix er en del af børnevaccinationsprogrammet (og er dermed gratis) for piger, der er fyldt 12 år, og indtil de er 18 år.
For drenge er det ikke en del af børnevaccinationsprogrammet, hvorfor der er fuld egenbetaling for vaccinationen med Cervarix.
Piger og drenge mellem 12 og 14 år (begge år inkl.) gives 2 doser med minimum 5 mdrs interval og indenfor 13 mdr.
Såfremt overstående intervaller ikke overholdes, skal der gives ialt 3 doser. Minimumsintervallet mellem 2. og 3. dosis er i så fald som vanligt 5 mdr.
Fra 15 år og derover gives 3 doser ved måned 0, 1 og 6.
PRIS for drenge og kvinder og mænd over 18 år er 1100,- per dosis, hvor Sygesikringen Danmark ved medlemsskab betaler halvdelen, så prisen bliver 550,- per dosis.

Virkning og bivirkning
HPV vaccination giver ikke HPV infektion.
Man skal ikke teste for HPV før vaccination. Der er ingen test, som er sikker.
HPV vaccinerede skal fortsat gå til screeningsundersøgelse, da vaccinen ikke beskytter mod alle HPV-former. Der resterer 30 % af alle cervixcancere som ikke dækkes.
Let feber, lokal rødmen, hævelse og kløe ses og er forventeligt.
Man må ikke vaccinere febrile. Almindelig forkølelse er ikke kontraindikation.
HPV-vaccinen er ikke indiceret ved behandling af kræft , celleforandringer i livmoderhalsen eller kønsvorter.
HPV-vaccination erstatter ikke rutinemæssig screening for livmoderhalskræft.