Nødprævention

  • NorLevo/Postinor (håndkøb)
    (Levonorgestrel 750 mikg)
    Behandlingen består af kun 2 tabletter. De 2 tabletter tages samtidig og hurtigst muligt efter det ubeskyttede samleje, helst inden 12 timer og senest 3 døgn (72 timer) efter samlejet.
    Tablettene kan tages når som helst i en menstruationscyklus.
    Forhindrer 75-80% af forventet antal graviditeter.
  • Kobber Spiral
  • Indsættes af læge indtil 5 dage efter ubeskyttet samleje.
    Forhindrer 99% af forventet antal graviditeter.

     

    Forvent en almindelig menstruation til forventet tid. Hvis denne er mere end 5 dage forsinket, eller hvis unormal blødning forekommer på forventet dato, så undersøg om du alligevel kan være gravid/kontakt din læge.

Hvad er en fortrydelsespille ?
En fortrydelsespille er et populært udtryk for en medicin, du kan bruge som nødprævention efter ubeskyttet samleje eller efter svigt af svangerskabsforebyggende metode.

Hvornår kan jeg bruge fortrydelsespiller ?
I tilfælde hvor du har haft ubeskyttet samleje og er sikker på, at du ikke vil være gravid.

Der er meget færre bivirkninger ved at tage en fortrydelsespille end ved at få lavet en provokeret abort på et senere tidspunkt. Du kan fx. bruge fortrydelsespiller:

hvis et kondom brister
hvis et pessar eller et vaginalt kondom har forskubbet sig
hvis et forsøg på afbrudt samleje ikke er lykkedes
efter en voldtægt.

Fortrydelsespiller bør dog ikke benyttes som prævention som fx. p-piller, spiral eller kondom. De beskytter heller ikke mod seksuelt overførte sygdomme som fx. clamydia eller HIV/AIDS. Her er et kondom den eneste beskyttelse. Derfor bør du altid bruge kondom, hvis du ikke kender din partner godt.

Hvilke fortrydelsespiller findes der ?
Der er nu 2 fortrydelsespiller på det danske marked: Norlevo og Ellaone. Norlevo kan købes i håndkøb på apoteket. Den indeholder det kvindelige kønshormon levonorgestrel og skal tages senest 72 timer efter et ubeskyttet samleje.

Ellaone er på recept via lægen. Den indeholder ulipristal acetat, der hæmmer kroppens evne til at udnytte kønshormonet progesteron. Ellaone skal tages senest 120 timer efter ubeskyttet samleje.

Er fortrydelsespiller det samme som “abortpiller”?
Nej. Fortrydelsespiller er ikke det samme som “abortpiller”. Den medicin, der bliver kaldt abortpiller, hedder Mifegyne. Mifegyne indeholder et kunstigt steroid med en såkaldt anti-progesteron virkning (mifepriston). Den får livmoderen til at trække sig sammen og til sidst udstøde et foster. Mifegyne er en meget kraftigere medicin. Derfor må du kun bruge Mifegyne under lægens opsyn.

Hvorfor skal jeg kun bruge fortrydelsespiller i nødstilfælde ?
Fordi de indeholder store doser hormoner. Det betyder, at de fleste kvinder får en række bivirkninger som brystspænding, kvalme, blødningsforstyrrelser.

Hvordan skal jeg tage fortrydelsespiller ?
Norlevo og Ellaone skal begge tages hurtigst muligt efter samleje. Det skal helst være inden for 12 timer og ikke senere end 72 timer (3 dage). Hvis du får 2 tabletter (Norlevo), skal de begge tages på én gang. Ellaone skal tages inden for 120 timer (5 dage).

Hvis du kaster op mindre end 3 timer efter, at du har taget tabletten/tabletterne, er virkningen ikke sikker. Og så skal du tage en ny tablet.

Det er vigtigt, at du læser indlægssedlen. Den giver dig fx oplysninger om, hvilken medicin, du skal undgå for ikke at nedsætte virkningen af fortrydelsespillerne. På indlægssedlen kan du også læse, hvornår du ikke må tage tabletterne. Spørg eventuelt på apoteket eller hos lægen, hvis du er i tvivl.

Kan jeg blive gravid, selv om jeg tager fortrydelsespiller ?
Ja. Fortrydelsespillerne giver ikke så god beskyttelse som andre former for prævention. Fortrydelsespiller forhindrer kun omkring 90-95 % af alle forventede graviditeter. P-piller forhindrer mere end 99 %.

Hvad skal jeg være opmærksom på ?
Hvis din menstruation udebliver er det ikke sikkert, at fortrydelsespillerne har virket.

Som en ekstra sikkerhed kan du få foretaget en gynækologisk undersøgelse et par uger efter du har taget fortrydelsespiller. Du kan evt. bruge besøget hos lægen til at diskutere mulighederne for, at du bruger fast prævention, hvis det er nødvendigt.

Hvilke bivirkninger er der ved fortrydelsespiller ?
Bivirkningerne ved fortrydelsespiller kan bl.a. være kvalme, opkastning, mavesmerter og brystspænding. Fortrydelsespillerne kan også give pletblødninger, som du måske forveksler med menstruation. Andre bivirkninger kan ses af indlægssedlen – som kan findes på www.indlægsseddel.dk

Bivirkningerne forsvinder som regel få dage efter behandlingen.

Hvad koster fortrydelsespiller?
Norlevo koster 116,70 i håndkøb, og Ellaone koster 257,50.
Det betyder, at det indenfor 72 timer er billigst at købe fortrydelsespillen i håndkøb. Mellem 72 og 120 timer efter samlejet giver Ellaone en ekstra – om end lidt dyrere – mulighed på recept via lægen.

Der fås ikke tilskud til medicinen. Se priserne på www.medicinpriser.dk.

Institut for Rationel Farmakoterapi, 27. januar 2010.

Nødpræventionen NorLevo® anbefales ikke til kvinder, der vejer 75 kg eller mere
27. november 2013

Nødpræventionen NorLevo® anbefales ikke til kvinder, der vejer 75 kg eller mere.

Norlevo® benyttes som nødprævention (fortrydelsespille), det vil sige til at undgå uønsket graviditet efter ubeskyttet samleje. Kliniske undersøgelser tyder på, at den graviditetsforebyggende effekt af NorLevo® (levonorgestrel) afhænger af kvindens vægt og er væsentligt formindsket hos kvinder, der vejer 75 kg eller mere, og at der ikke er nogen effekt hos kvinder, der vejer mere end 80 kg.

Lægemiddelmyndighederne i Europa har vurderet den nye information, og produktresumé samt indlægsseddel for NorLevo® er netop blevet opdateret. Det anbefales nu, at kvinder, der har brug for nødprævention og vejer 75 kg eller mere, ikke anvender NorLevo®. I stedet skal de snarest opsøge læge med henblik på rådgivning om anden behandling.

Der findes en anden medicin til nødprævention, ellaOne® (ulipristalacetat), der kan benyttes i stedet for NorLevo®. ellaOne® er receptpligtig, så man skal henvende sig til læge for at få en recept. Effekten af ellaOne® kan være mindre hos svært overvægtige kvinder end hos normalvægtige kvinder, men det ser ud til, at vægten har en mindre indflydelse på effekten af ellaOne®, end det er tilfældet for NorLevo®.

Det er også muligt at få opsat en kobberspiral. Dette er den mest effektive nødprævention, men kræver også henvendelse til læge.

Kvinder, der har brug for nødprævention og vejer 75 kg eller mere, anbefales ikke at anvende NorLevo®. I stedet bør de snarest opsøge læge med henblik på andre muligheder.

Apoteker bedes være opmærksomme på kvinder, der henvender sig for at købe nødprævention. Kvinder, der vejer 75 kg eller mere, skal frarådes at anvende NorLevo® og i stedet anbefales at opsøge læge snarest muligt med henblik på at få tilbudt anden behandling.

Læger skal være opmærksomme på den opdaterede produktinformation og tilbyde kvinder, der har brug for nødprævention og vejer 75 kg eller mere, anden behandling end NorLevo®.

Om NorLevo®
NorLevo® indeholder levonorgestrel, der er et hormon af gestagen-typen. NorLevo® gives som en tablet hurtigst muligt efter samleje, helst inden for 12 timer, og ikke senere end 72 timer efter samlejet. Det formodes, at NorLevo® virker ved at hæmme ægløsningen.

Der sælges cirka 100.000 pakninger med NorLevo® i Danmark om året.

Om nødprævention
Nødprævention bruges til at undgå uønsket graviditet efter ubeskyttet samleje, fx hvis der ikke er benyttet prævention, eller hvis kondomet er gået i stykker. Fortrydelsespille og morning-after pill er andre betegnelser for nødprævention. Nødprævention skal anvendes hurtigst muligt efter samlejet for at virke bedst. Nødprævention er ikke så effektivt som almindelig prævention, som altid bør foretrækkes, hvis det er muligt.

Kilde: Sundhedsstyrelsen 2013