Kønssygdomme

Chlamydia

Hvordan finder jeg ud af, om jeg har Chlamydia og eller Gonore ?
Der tilbydes samtidig HIV test-blodprøve, hvor du skal møde personligt til svar.

Du kan have Chlamydia uden at vide det. Så få foretaget en Chlamydiatest hos din læge hvis:

Du har haft sex uden kondom
Du eller din kæreste har symptomer på Chlamydia

Hos kvinder består testen i en lille prøve slim fra livmoderhalsen og urinrøret, der bliver taget med en vatpind. Hos mænd tages almindeligvis en urinprøve, men i nogle tilfælde tages prøven i urinrøret med en vatpind.

Hvad er Chlamydia ?
Klamydia er en bakterie. Hos kvinder sætter Chlamydiabakterien sig i livmoderhalsen i toppen af skeden, men den kan også findes i urinrøret.
Hos mænd sætter Chlamydiabakterien sig i urinrøret. Både kvinder og mænd risikerer, at bakterien spreder sig til andre områder i underlivet og giver betændelse.

Hvad er symptomerne hos kvinder ?
Symptomer er typisk:

Svie og smerter ved vandladning
Unormalt meget og gulligt udflåd
Blødning uden for den almindelige menstruation og blødning efter samleje
Underlivssmerter hele tiden eller måske kun ved samleje
Stærke underlivssmerter og feber (underlivsbetændelse)

Hver anden kvinde med Chlamydia får ingen symptomer.

Hvad er symptomerne hos mænd ?
Symptomerne er typisk:

Udflåd og kløe ved urinrøret
Svie og smerter ved vandladning
Udflåd ved endetarmsåbningen

Mindre end halvdelen af mænd med Chlamydia får symptomer.

Hvordan smitter Chlamydia ?
Chlamydia smitter fra person til person ved samleje uden brug af kondom. Chlamydiabakterien smitter let, og derfor er sygdommen meget udbredt. Lige nu har op mod 50.000 unge Chlamydia. Det svarer til hver 10. Men Chlamydia giver ofte ingen symptomer, derfor kan du have Chlamydia uden at mærke det, ligesom du kan smitte andre uden at vide det.

Hvordan undgår jeg Chlamydia ?
Kondom beskytter mod Chlamydia, hvis du bruger det under hele samlejet.

Hvordan bliver jeg behandlet ?
I langt de fleste tilfælde er Chlamydiabakterien nem at komme af med. Din læge giver dig en recept på medicin, du skal tage, og som regel vil du være rask efter 14 dage. Hvis du har symptomer og de ikke forsvinder 1-2 uger efter endt behandling, skal du undersøges igen hos din læge.

Hvordan med sex, når jeg har Chlamydia ?
Du skal bruge kondom i 14 dage efter du har startet behandlingen. Har du fortsat symptomer skal du fortsat bruge kondom.

Er kæresten smittet ?
Chlamydia smitter nemt. Der er derfor stor sandsynlighed for, at din kæreste også har Chlamydia. Sørg for at fortælle, at du er smittet så din kæreste kan blive undersøgt og behandlet samtidig med dig. Hvis din partner ikke bliver behandlet, kan du blive smittet igen. Har du haft andre partnere inden for de sidste 6-12 måneder skal den eller de personer også have besked. Når du giver besked videre, er du med til at forhindre, at Chlamydia spreder sig.

Hvad sker der, hvis Chlamydia ikke behandles ?
Ubehandlet klamydia kan have alvorlige følger for kvinder der risikerer:

Underlivsbetændelse
Ufrivillig barnløshed
Kroniske underlivssmerter
Graviditet uden for livmoderen

For mænd kan det være meget ubehageligt at have Chlamydia, men sygdommen har ikke så alvorlige følger. Kun få mænd får betændelse i bitestiklerne med hævelse og feber som følge af sygdommen.

Hvordan undgår jeg Chlamydia i fremtiden ?
Kondom beskytter mod Chlamydia, hvis du bruger det under hele samlejet.

Vil du vide mere ?
Klik ind på www.klamydia.dk

Du kan også ringe til Sex-linien 70 20 22 66 eller AIDS-linien 33 91 11 19. Du kan også ringe til din praktiserende læge.

Condylomer / Kønsvorter

Condylomer eller kønsvorter er en sygdom, der kan overføres ved sex eller anden tæt kontakt mellem hud og slimhinder. Sygdommen skyldes et vortevirus Human papilloma virus, hvoraf der findes forskellige typer.

Kondylomer er en af de mest udbredte seksuelt overførte sygdomme i Danmark. Den optræder især hos unge i 15-30-års alderen.

Symptomer
Kondylomer er små, vortelignende knopper, der sidder enkeltvis eller i grupper på kønsdelene eller ved endetarmen. De kan undertiden være svære at få øje på.

Hvor lang tid går der, inden man får symptomer ?
Tiden fra smitte, til der er synlige kondylomer, er lang – oftest flere måneder. Kondylomvirus kan også være til stede i flere år, før der kommer synlige forandringer.

Kan man have kondylomer uden at vide det ?
Da kondylomer som regel ikke giver gener, opdages de hyppigt ved en tilfældighed. Det betyder, at mange har små kondylomer uden at vide det og derfor uvidende fører smitten videre.

Forsvinder kondylomer af sig selv ?
Kondylomer kan forsvinde af sig selv på samme måde som hånd- og fodvorter, der skyldes andre typer af Human papilloma virus, men det kan tage lang tid (år). Det er kroppens immunapparat, der bekæmper virusinfektioner.

Er det farligt ?
Visse typer af Human papilloma virus har betydning for udvikling af kræft i livmoderhalsen. Dette gælder dog for andre virustyper end dem, der er årsag til kondylomer. Der er således ingen direkte sammenhæng mellem kondylomer og livmoderhalskræft (cervix cancer).

Smitter kondylomer ?
Ja, ligesom alle andre vortevirus smitter kondylomvirus ved tæt kontakt mellem hud og slimhinder.

Behandling
Behandling mod kondylomer kan være langvarig. Nedenfor er nævnt nogle af de metoder, der anvendes.

Pensling med podofyllin en gang om ugen hos lægen. Podofyllin hæmmer virus, men kan virke ætsende og skal derfor vaskes af efter nogle timer.

Podofyllotoksinopløsning påføres 2 gange om dagen 3 dage i træk af patienten selv. Efter 4 dages pause kan behandlingen gentages.

Imiquimod creme er en nyere behandling, som smøres på 3 gange om ugen af patienten selv.

Bivirkninger
Der kan opstå irritation, rødme og kløe på de områder, som behandles. Behandling med de anførte lokale midler anvendes ikke til gravide, da der i sjældne tilfælde kan opstå fosterskader. Kondylomer kan også fjernes ved frysning eller kirurgisk behandling, evt. med laserstråler.

Forebyggende vaccine
En ny godkendt vaccine mod livmoderhalskræft Gardasil/Cervarix beskytter også mod kondylomer. Vaccinen skal gives 3 gange over 6 måneder. Alle 12-årige piger vil fremover blive tilbudt vaccination med Gardasil/Cervarix hos den praktiserende læge. Det vil i løbet af nogle år betyde, at risikoen for at blive smittet med kondylomer falder markant hos begge køn. Bed din læge om vejledningen om børnevaccinationer, hvor denne vaccine er beskrevet mere detaljeret.

Kan man hindre smitte ?
Human papilloma virus er ofte mere udbredt end de synlige kondylomer. Virus kan ligge latent eller sovende i slimhinden en periode for så pludselig at blive aktiv og resultere i kondylomer. Derfor kan det være svært at beskytte sig mod smitte med disse virustyper.
Hvis man altid bruger kondom, vil risikoen for smitte reduceres betydeligt.

Er der risiko ved graviditet ?
Kondylomer kan være sværere at behandle under graviditet. De kan også vokse i denne periode, men de har ingen indvirkning på forløbet af graviditeten.

Er der risiko ved fødslen ?
Hvis der på fødselstidspunktet er Human papilloma virus i fødselskanalen, kan barnet smittes. Dette kan være årsag til små vorter omkring endetarmen og langt sjældnere i svælget hos små børn. Der kan gå måneder til år, før kondylomerne dukker op hos børnene. Kondylomer hos børn kan derfor ikke isoleret set tages som udtryk for seksuelt misbrug.

Skal man til kontrol efter behandling ?
Normalt skal man ikke gå til kontrol efter endt behandling. Det anbefales, at kvinder fremover følger de regelmæssige undersøgelser for kræft i livmoderhalsen.

Carsten Sand
Overlæge, dr.med.
Revideret september 2009

Kilde: Patientvejledningen 2010