Råd til gravide

Tillykke med din graviditet !
Her følger div. råd mhp kost, motion mm

1. Vitaminer, kosttilskud ( se selvstændig side om dette)
Folin syre 400 mikrogram dagl. frem til udgangen af 12 uge, D-vitamin 10 mikrogram dagl.,
Calcium 500 mg dagl. hvis du ikke drikker mælk,
Jern: 40-50 mg dagl..

Undgå at tage en masse kosttilskud, da overdosering af vitaminer ikke er sundt for dit barn.

2.Kost: følg de 8 kostråd samt undgå lever i store mængder, idet indholdet af A vitamin er for højt. Indholdet i en alm.leverpostej er lavt nok til, at det ikke skader. Du bør undgå rovfisk pga indholdet af tungmetaller, dvs fx. tun,rokkevinge,sandart,helleflynder,sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre og oliefisk. Andre typer fisk er ok, og gerne som aftensmad én gang pr uge.
Mælk/kalk: ½ liter mælk pr. dag eller 1000 mg Calcium/Kalcium pr. dag.

3.Motion: hvis du er vant til at motionere så fortsæt endelig. Dyrker du ingen form for motion, er det en god anledning til at komme igang. Motioner min. 30 min pr dag, det er ok, at det bare er en gå tur. Har du bækkenløsning, så er cykling eller svømning en mulighed. Dyrker du sport på eliteplan, må du lige vende det med os-så det ikke bliver for voldsomt.

4. Rygning: er bandlyst! Rygning skader fosteret både på kort og lang sigt. Der er øget risiko for at abortere hvis man er ryger. Børnene bliver født for små pga ilt mangel undervejs. Nyeste forskning tyder på at rygning i svangerskabet kan påvirke fosterets hjerne i negativ retning. Børn der vokser op i hjem hvor forældrene ryger, får hyppigere øvre luftvejs infektioner, og astma.

5. Alkohol: den nedre grænse for fosterskader pga alkoholindtagelse kendes ikke. Defor frarådes alkohol i hele graviditeten

6. Solarier: undgå for meget sol da du kan få blivende pigmentforandringer i huden, især i ansigtet. Hvis du har fået disse hudforandringer, kan de fjernes for egen regning med laser hos en hudlæge efter endt graviditet. Så brug solhat, solcreme mm.

7. Undgå at få permanentet dit hår og farvet hår under graviditeten, idet disse midler let bliver optaget i din krop og ender hos dit foster.

8. Medicin: husk at orientere dig grundigt om evt. medicin du måtte have brug for under graviditeten. Mange typer medicin kan være skadelige for fosteret, jf. talidomid som i 1960erne blev givet for graviditetskvalme og viste sig at give misdannelser. Er du i tvivl så spørg her eller på apoteket.

9. Brug din sunde fornuft- og nyd dit svangerskab !