Børn

Børn og feber
I de første leveår har børn ofte hyppige tilfælde af forkølelse og andre virussygdomme, nogle gange ledsaget af feber.
Feber betyder oftest, at barnet har en infektion med et virus, f.eks. forkølelse eller influenza. Små børn får højere feber end voksne, og 39-40°C er ikke ualmindeligt ved forkølelse. Almindeligvis stiger barnets temperatur i løbet af dagen og er højest om aftenen. Således vil et barn med forkølelse typisk have 38°C om morgenen stigende til omkring 39°C om aftenen uden, at det er tegn på, at sygdommen er forværret.

Hvor høj må feberen være?

Børn kan godt have have høj feber uden at være særligt alment påvirkede, måske løber barnet rundt og leger med blussende kinder.
Et barn, der leger, ser TV eller hører radio, er kun sjældent alvorligt sygt. Kan barnet afledes ved at læse højt for det eller lege med det, er det også et godt tegn uanset temperaturen.Omvendt kan barnet være alvorligt sygt, hvis det ikke leger, ikke vil drikke eller ikke kan afledes, også selv om temperaturen kun er lidt forhøjet.
Under børns sygdom er vurderingen af den almene tilstand af stor betydning.
Temperaturen bør måles, når barnet har hvilet i 20 minutter i et køligt rum. Temperaturen kan under leg stige op til 38°C, uden at barnet behøver at fejle noget. Ophold i et varmt rum får også temperaturen til at stige. Man taler om feber, når temperaturen er over 38°C. Temperaturen siger ikke noget om, hvor sygt barnet er, men er en nødvendig og nyttig oplysning for lægen.

Hvornår skal man rette henvendelse til lægen?

Barnets tilstand er det afgørende. Hvis barnets virker påfaldende slapt, sløvt eller “alment dårligt”, bør lægen kontaktes uanset, om der er høj feber eller ej, det samme gælder ved svær hovedpine, opkastninger, vejrtrækningsbesvær og mavesmerter.
Det er således mere barnets tilstand end temperaturens højde der afgør, om man skal kontakte lægen.

Hvad kan man selv gøre?

Barnet skal have rigeligt at drikke, gerne saft, mælk eller
modermælkserstatning, eller hvad barnet nu foretrækker. Afklæd barnet efter forholdene, så varmen kan slippe væk fra barnet. Ble, underbukser og kortærmet undertrøje er ofte rigeligt, tag evt. dynen ud af betrækket.
Mange børn vil ikke spise, når de er syge. Det gør ikke så meget, så længe barnet bare får væske. Der er et godt tegn, hvis barnet har flere vandladninger om dagen, det betyder nemlig, at barnet får nok at drikke.

Febernedsættende medicin

Der er normalt ingen grund til af give medicin blot for at nedsætte temperaturen, heller ikke selvom temperaturen er høj. Når virkningen af medicinen ophører efter 3-6 timer stiger temperaturen igen og barnet får det ofte dårligt i forbindelse hermed. Feberen er en del af kroppens forsvar mod en infektion, hvorfor man ikke ukritisk skal nedsætte den. Kun hvis barnet har smerter af erkendt årsag, fx. mellemørebetændelse, skal man give medicin. I så fald bør man vælge paracetamol (Pamol,Panodil,Pinex m.fl.) i doser svarende til barnet alder og vægt.