Irritabel tyktarm er en meget hyppig mave-tarm-lidelse. Op imod hver 5. kvinde og hver 10. mand vil lide af irritabel tyktarm på et eller andet tidspunkt i livet. Undertiden kaldes tilstanden tyktarmskatar, men dette er misvisende, da der ikke er tale om en betændelsestilstand. Ved irritabel tyktarm er der både mavesmerter og afføringsforstyrrelser.

Symptomer
Tilstanden kan ytre sig på mange forskellige måder. Det er karakteristisk, at mavekneb og ændringer i afføringsmønstret følges ad. Mange har samtidig generende træthed, uoplagthed, irritabilitet og hovedpine.
Mavesmerter og oppustethed
Koliksmerter eller mavekneb, som kommer og går, ofte dagligt, ofte efter måltider. Mavesmerterne kan både forværres af afføringstrang og lindres ved toiletbesøg eller luftafgang. Om natten optræder smerterne kun sjældent. Ofte udspiles bughulen, og denne oppustethed bliver værre op ad dagen og kulminerer først på aftenen. Der lyder høj rumlen fra maven. Stor tilbøjelighed til at prutte.
Uregelmæssig afføring og slim i afføringen
Afføringen veksler mellem at være knoldet, normal og tynd afføring – ofte blandet med luft. Man kan have en fornemmelse af ikke at være ordentligt udtømt. Nogle har diarré, der kan komme så hurtigt, at der skal være kort vej til toilettet. Der er ofte afgang af klar slim sammen med afføringen.

Hvad kommer lidelsen af ?
Årsagen er ukendt. I nogle tilfælde opstår lidelsen efter et tilfælde med akut tarminfektion, som salmonella. Undersøgelser har vist, at hele tarmen er mere påvirkelig af smertestimuli, og at der er en uhensigtsmæssig funktion af tarmen, som bevæger sig ukoordineret og derfor ikke transporterer tarmindholdet ordentligt frem.
Der er ikke noget, der tyder på, at allergi eller overfølsomhed over for madvarer kan forklare sygdommen. Der er heller intet, der tyder på, at lidelsen er arvelig.

Hvordan stilles diagnosen ?
Ofte kan lægen stille diagnosen blot på de typiske symptomer. I nogle tilfælde vil det være tilrådeligt at udelukke andre sygdomme, som kronisk tarmbetændelse. Det er karakteristisk, at patienter med irritabel tyktarm har normale blodprøver, og at undersøgelser af tarmen, f.eks. med endoskopi eller røntgen, også er normale.
Hvis der kommer faresignaler, f.eks. smerter, der vækker patienten om natten eller forhindrer nattesøvnen i øvrigt, skal patienten undersøges nærmere. Det samme gælder, såfremt der ses blod i afføringen, ved opkastninger, vægttab eller feber.

Behandling
Der findes i dag ingen helbredende behandling, men nogle af de generende symptomer kan afhjælpes. Der forskes meget i behandlingen af irritabel tyktarm, og det forventes, at der i løbet af nogle år kommer ny medicin, som kan lindre mavesmerterne og bedre afføringsforstyrrelserne.
Forstoppelse
Drik rigeligt med væske. Spis kostfibre i form af groft brød, frugt og grøntsager. Nogle kan have gavn af loppefrøskaller (HUSK), særligt ved forstoppelse. Er dette ikke tilstrækkeligt, kan der suppleres med egentlige afføringsmidler, f.eks. magnesia. Klid og andre fiberpræparater kan forværre symptomerne hos nogle patienter.
Diarré
Også her kan loppefrøskaller hjælpe. Det er sjældent nødvendigt at anvende egentlige medicinske præparater. I visse tilfælde kan man anvende præparater, der nedsætter transporthastigheden igennem tarmen (loperamid, Imodium, Propiden).

Smerter og luftspænding
De medicinske præparater, som bruges mod smerter og luftspænding, har ikke vist overbevisende effekt. Der findes en lang række midler, som har fællesbetegnelsen ”tarmmuskelafslappende” og ”luftspændingsnedsættende”. Mebeverin (Duspatalin) mod mavekneb kan forsøges i et par uger. Er der effekt, kan man fortsætte med medicinen. Nogle patienter har gavn af Aeropax mod luftspændinger. Patienten og lægen må sammen vurdere, om disse midler skal forsøges, og hvor længe man skal tage disse.

Hvad kan man selv gøre ?

Livsstil
Forstoppelse forværrer generne, og det er derfor vigtigt at dyrke motion i form af lange spadsereture, jogging, svømning, gymnastik eller lignende, særligt hvis du har meget stillesiddende arbejde, ikke får megen motion eller er overvægtig. Det er vigtigt at indøve faste toiletvaner.
Nydelsesmidler
Hvis du dagligt drikker alkohol eller store mængder kaffe, te eller læskedrikke som cola og lignende, kan det hjælpe at nedsætte forbruget. Sæt dit tobaksforbrug ned eller undgå helt at ryge.
Diæt
Det hjælper desværre ikke at holde diæt, og der er ikke en bestemt kost, der vil hjælpe alle patienter. Mange patienter har på egen hånd fundet ud af, at bestemte fødevarer forværrer eller fremkalder symptomerne, og man bør derfor undgå disse.
Stress af
Lidelsen kommer ikke af stress, men som ved andre kroniske lidelser kan stress forværre symptomerne.
Prognose
Tilstanden er ufarlig og øger ikke risikoen for senere kræft eller betændelse i tarmen. Hos de fleste vender symptomerne tilbage i perioder i flere år, men heldigvis forsvinder generne hos de fleste med alderen. Irritabel tyktarm berører ikke erhvervsevnen.

Peter Bytzer
Professor, overlæge, ph.d.
Revideret september 2009

Kilde: Patientvejledningen 2010