Skarlagensfeber

Hvad er skarlagensfeber?

Skarlagensfeber er hududslæt i forbindelse med halsbetændelse forårsaget af bestemte bakterierne kaldet streptokokker. Sygdommen rammer især børn, men kan ses i alle aldre. Karakteristiske symptomer er hududslæt og “hindbærtunge”. Sygdommen behandles med antibiotika. Forløbet er sædvanligvis ikke alvorligt.

Hvorfor får man skarlagensfeber?

Man smittes med streptokokker enten ved direkte kontakt eller ved luftbårne dråber. Skarlagensfeber optræder samtidig med en halsbetændelse udløst af streptokokker.

Skarlagensfeber-udslettet kan også ses i forbindelse med streptokokinfektioner andre steder på kroppen, for eksempel betændelse i huden. Årsagen til dette er, at nogle streptokokker, producerer bestemte stoffer (såkaldte toksiner), som fremkalder udslæt. Det er de samme stoffer, som forskellige streptokokker danner. Kroppen danner antistoffer imod disse toksiner, og man kan kun få skarlagensfeber én gang i livet. Skarlagensfeber kan således betragtes som et led i en streptokokinfektion og ikke som en selvstændig sygdom.

Hvordan føles sygdommen?

Halsbetændelse med ondt i halsen, synkesmerter og feber.
Udslæt, der begynder i ansigtet. Dog er området omkring munden undtaget. Udslættet breder sig til kroppen og arme og ben. Det fortager sig igen efter tre til fem dage. Varigheden kan dog også være væsentligt kortere.
“Hindbærtunge”. Tungen er meget rød.
Afskalning efter fem til syv dage dels på kroppen og dels i håndflader og fodsåler.

Hvad kan man selv gøre?

Ved tegn på halsbetændelse, feber og udslæt er det en god idé at søge læge.
Synkesmerter lindres med varme drikke og blød kost.
Drik rigeligt med væske.

Hvordan stiller lægen diagnosen skarlagensfeber?

Lægen stiller diagnosen udfra sygdomsbilledet og evt. en prøve fra halsen (halspodning).

Smittefare:
De første dage. Efter tre dages behandling med antibiotika er smittefaren stort set aftaget.

Inkubationstid:
Tre-otte dage.

Udsigt for fremtiden

Forløbet er sædvanligvis ikke alvorligt, og sygdommen er overstået i løbet af en uges tid. Udslættet kan være meget kortvarigt, det gælder især, hvis den syge hurtigt får antibiotika.

Ved skarlagensfeber kan der opstå de samme komplikationer som for halsbetændelse. Ved andre betændelsestilstande med skarlagensfeber afhænger forløbet af hvilken betændelse, der er årsag til skarlagensfeberen.

Hvordan behandles skarlagensfeber?

Streptokokker behandles med penicillin. I tilfælde af penicillinallergi behandler man med erytromycin, som er et antibiotika.